Nieuws

Bron: Nederlandse Vechtsportautoriteit 24 juni 2020

Opluchting in de vechtsport: weer ‘echt’ trainen en wedstrijden


Vechtsporters kunnen vanaf 1 juli weer voluit trainen en wedstrijden vechten zonder de anderhalvemeterregel te hoeven handhaven. Dit werd duidelijk in de persconferentie van premier Rutte op woensdagavond. De terugloop van het aantal coronadoden en -besmettingen maakt forse versoepelingen mogelijk voor de sportwereld. De gunstige situatie is vooral te danken aan de gedisciplineerde wijze waarop de meeste mensen de maatregelen hebben gerespecteerd, ook in de vechtsport.

Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat men vanaf 1 juli tijdens het sporten weer normaal contact mag hebben. “Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen anderhalve meter afstand te worden gehouden,” is nu te lezen op de website van de Rijksoverheid. Dit nieuws wordt met gejuich ontvangen op de sportscholen en bij iedereen die in de sport actief is.

Aanvankelijk was het idee dat trainingen nog een tijd zonder contact zouden moeten. Wedstrijden zouden pas vanaf 1 september kunnen plaatsvinden. De Vechtsportautoriteit had hier de protocollen al voor ingericht, in samenwerking met een groot aantal sportschoolhouders die zich sterk maakten voor een verantwoorde hervatting. Ondertussen bleef de VA, samen met bondgenoten bij andere sporten, actief lobbyen bij de politiek om ´contact´ eerder mogelijk te maken. Dit gebeurde vanuit de overtuiging dat het op een verantwoorde wijze zou kunnen. Het lijkt erop dat deze inzet heeft bijgedragen aan de vervroegde versoepeling. Alle convenantpartners en sportschoolhouders die zich in dit proces hebben ingezet willen wij hierbij nogmaals van harte danken.

Ook voor evenementen zijn verruimde maatregelingen aangekondigd. Binnen geldt dat vanaf 1 juli een onbeperkt aantal mensen bijeen mag komen, als er tevoren wordt gereserveerd, als een checkgesprek plaatsvindt en er zitplaatsen zijn, en de anderhalvemeterregel door het publiek wordt gerespecteerd. Als er niet wordt gereserveerd, geen checkgesprekken plaatsvinden en geen zitplaatsen zijn, geldt een maximum van 100 personen. (Ook dan moet de anderhalve meter uiteraard door het publiek worden gerespecteerd.)

Voor evenementen buiten geldt dat vanaf 1 juli ook geen beperkingen zijn als er zitplaats, checkgesprek en reservering wordt geregeld. Als dat niet gebeurt, geldt een maximum van 250 aanwezigen. Ook hier moet hoe dan ook de anderhalvemeterregel worden gehandhaafd door het publiek.

Belangrijk voor promotors is om te blijven beseffen dat het laatste woord nog steeds bij de lokale overheid (gemeente) ligt.

Rondom de trainingen en wedstrijden blijven de nodige coronamaatregelen nog wel van kracht. Van het afstand houden, bijvoorbeeld ook in de kantines, en het veelvuldig handen wassen, tot het extra reinigen van materiaal en niet onnodig lang blijven hangen na de training. Als we de komende maanden zo gedisciplineerd blijven als we afgelopen maanden waren, vergroten we de kans dat ook volgende versoepelingen eerder worden doorgevoerd.

Alle nieuwe versoepelingen en de nog geldende maatregelen vind je hier.