Nieuws

Bron: Nederlandse Vechtsportautoriteit 29 september 2020

Nieuwe maatregelen ter bestrijding corona raken ook vechtsport

In reactie op het opleven van het coronavirus heeft de regering nieuwe maatregelen aangekondigd die ook de vechtsport raken. Vooral de evenementen komen verder onder druk te staan, omdat er voorlopig geen publiek wordt toegestaan. Dit is de voorlopige conclusie van de persconferentie van premier Rutte op maandag 28 september.

Nederland is in enkele weken tijd een van de grootste coronabrandhaarden van West-Europa geworden. Dit leidt tot extra maatregelen. Deze zijn maandagavond gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Ze gaan in op dinsdag 29 september en gelden voor drie weken. Als ze succesvol zijn, kunnen ze over drie weken worden afgezwakt. Mocht het onvoldoende zijn, dan worden ze aangescherpt.

De maatregelen zijn in hoofdlijnen genomen en aangekondigd. Ze worden de komende dagen per sector uitgewerkt. Dit gebeurt in samenspraak met de verschillende ministeries en maatschappelijke organisaties. De sport wordt hierin vooral vertegenwoordigd door sportkoepel NOC*NSF, waar de VA geassocieerd lid van is.

Zeker is dat voor evenementen de komende tijd nog minder ruimte is. Zo mag er helemaal geen publiek meer aanwezig zijn bij sportevenementen. Dit geldt zowel voor de amateur- als voor de profsport. 

Trainingen op sportscholen vallen onder de uitzondering op de regel dat binnen niet meer dan 30 mensen in één ruimte bijeen mogen zijn zijn. Sportscholen kunnen dus blijven trainen volgens het huidige trainingsprotocol. Sportkantines gaan verplicht drie weken dicht.

Naast de landelijke maatregelen heeft een aantal veiligheidsregio’s een aanvullend “dringend advies” geformuleerd. Het betreft Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Brabant Zuidoost. Het advies luidt om in alle voor het publiek toegankelijke binnenruimten een mondkapje te dragen. Hieronder vallen ook sportscholen. De Vechtsportautoriteit acht dit advies voor vechtsportscholen tijdens trainingen praktisch niet opvolgbaar.

Als maatregelen nader zijn uitgewerkt, publiceren wij ze uiteraard op onze website. Ook worden waar nodig het evenementenprotocol en het trainingsprotocol verder aangepast.